sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Pikku-Haixi ja Iso-Haixi lähtivät mettään

Olen viimeisen viiden vuoden aikana käyttänyt pitkävartisia Haixin airpower P3 – kenkiä kolmen vuodenajan kenkinä ja vaelluskäytössä, ja ne ovat palvelleet mainiosti. Käytin niitä Boliviassakin melko runsaasti, kunnes vaellustoverini saapuivat ja toivat minulle Haixin Black Eagle Adventure 30 Mid Stonet, kummallisen oloiset pikkutöppöset, jotka näyttivät kovin orvoilta suurten airpowerien rinnalla.

Pitkävartiseni ovat osoittautuneet kelpo kengiksi kylmemmillä keleillä ja haastavanpuoleisissa maastoissa. Ne ovat melko paksut ja jykevät, eli painavatkin jonkin verran. Niiden nilkkojen yli ulottuvilla varsilla saa nilkan tuettua hyvin, ja jalat tuntuvat olevan turvassa niiden sisällä. Niinpä oli kummallista pitää pienempiä jalassa ja kuvitella itseni samoilemassa niillä vaelluksella, kevyillä kuin perunalastut ja peittäen vain jalkaterät. 

Molemmat kengät sopivat hyvin Bolivian monipuoliseen maastoon ja ilmastoon. Kuumankosteaan Beniin Airpowerit olivat kuitenkin melko epämukavan kuumat, ja hetkessä jalat uivat hiessä. Läpimärkiä ollessaan ne eivät myöskään kuivuneet kovin nopeasti, ellei niitä saanut suoraan auringonpaisteeseen päiväksi. Mid Stoneissa puolestaan ei ole paljoa materiaalia, jota tarvitsisi kuivattaa, joten ei haitannut hirveästi, jos ne kasteli. Ne ovat myös lämpimät, mutta Uyunin kylminä iltoina joskus kaipaili varsia nilkkoja lämmittämään.


Suurin ongelma Airpowerien kohdalla ilmeni noin kolmen ensimmäisen vuoden jälkeen, kun huomasin, että ne päästävät kummasti vettä läpi: molemmista kengistä oli haljenut pohja päkiöiden kohdalta. Ei auttanut kuin hankkia uudet, koska vaikka tällainen kummallinen sattumus tapahtuikin, koin ne muilta ominaisuuksiltaan niin hyviksi, että halusin samanlaiset. Mid Stonejen kohdalla tuskin tarvitsee olla huolissaan pohjien halkeamisesta, koska niiden pohjat ovat ohuemmat ja siten taipuisammat. Suurin haittaava tekijä niissä on puolestaan hieman liian liukkaat narut, jotka löystyvät itsestään helposti. Kengän tiukkaaminen koko matkalta on myös mahdotonta alkuperäisillä naruilla.

Tällä hetkellä käytän kumpiakin kenkiä, mutta erilaisissa tilanteissa: Airpowerit ovat paremmat märempiin ja kylmempiin sekä mahdollisesti varpaita rusentaviin tilanteisiin, Mid Stonet kuivempiin ja lämpimämpiin, tai jopa hölkkälenkille. Airpowerit ovat lankattuna myös hieman juhlakelpoisemmat, joskin kummastuneita katseita ne silti vetävät puoleensa juhlaväen suunnalta.


Tainani lopuksi muutama arvostelu matkakumppaneiltani Haixeista:
Tuote: Haix Athletic Mid

Kun käteen isketään Haix Athletic –vapaa-ajan kengät, on ensireaktio hieman hämmentynyt. Materiaali on kankainen, kenkä tuntuu uskomattoman kevyeltä ja mieleen tuleekin lähinnä korkeavartinen lenkkari. Kai näitä kenkiä vaelluskengiksikin voi luonnehtia. Pohja on asiallisen karkeakuvioinen, joten sen luulisi pitävän liukkaallakin alustalla hyvin. Kengät ovat tyylikkään mustat, ensimmäisenä huolta aiheuttavat ohuehkot ja liukkaan tuntoiset nauhat. Nauhoille on varressa läppä, jonka alle solmun voi sujauttaa ja sulkea läpän tarralla, tarkoituksena liene estää nauhojen aukeaminen itsestään.

Kun kengän sujauttaa jalkaan ensimmäisen kerran tulee todellinen yllätys. Kenkä istuu nimittäin ainakin allekirjoittaneen jalkaan täydellisesti eikä se edes uutena tunnu painavan mainittavasti mistään. Hyvin muotoiltu pohjallinen tukee jalan luonnollista asentoa, ja kevyestä materiaalista huolimatta jalkine tuntuu todella tukevalta. Voisin kuvitella kengän uuden sukupolven vaelluskengäksi, sillä Gore-Tex kalvo tekee kengästä hyvinkin vedenpitävän, ja mikäli kengän onnistuu vaellusreissuillaan kastelemaan, kuivaa se kevyen rakenteensa ansiosta nopeasti.

Käytössä kenkä osoittautui erinomaiseksi valinnaksi, ns. kolmen vuodenajan kenkä. Talviolosuhteisiin kenkä on auttamatta liian ohut, mutta syksyn kylmistä se vielä selviää hyvin pistein. Boliviassa kenkä joutui todelliseen testiin. Joessa kahlailu miltei vyötärövesissä täytti kengän vedellä, eikä kalvo päästänyt vettä sen enempää ulos kuin sisäänkään. Hyvällä sukkavalinnalla märät kengät eivät olleet suurikaan murhe. Puristelemalla Haixit kuiviksi oli matkanteko jälleen jopa miellyttävää. Pito-ominaisuudet joutuivat koetukselle mudassa tallustellessa ja kiveltä-kivelle hyppiessä, mutta siitä Haix suoriutui mielestäni erinomaisesti.

Kaikenkaikkiaan kengistä ei juuri pahaa sanottavaa jäänyt. Kengät olivat nappivalinta Bolivian reissulle, toimivat niin sademetsässä, suola-aavikolla kuin kaupungissakin. Suosittelen kenkiä aktiivisesti luonnossa liikkuville ihmisille, jotka haluavat jalkineiltaan keveyttä ja hyviä ominaisuuksia. Ainoina miinuksena ne nauhat jotka aukeilivat sekä kastelun ja kuivattelun jälkeinen tymäkkä haju. Hajusta kuitenkin liene turha kenkää syyttää.

Plussat ja miinukset

                      +Täydellinen istuvuus jo uudesta, ei rakkoja missään vaiheessa
                      +Pitävä pohja
                      +Keveys

                      - Liukkaat ja helposti aukeilevat nauhat
                      - Hankala keksiä moitittavaaTUOTTEEN NIMI: Haix Black Eagle Adventure 30 Mid Stone

Sain yhtä kokoa isommat kengät kuin halusin ja aluksi asia vähän hirvitti. Haluamaani kokoa ei kuulemma ollut saatavilla ollenkaan. Lisäksi sisäänajoon oli vain noin viikko aikaa. Koko-ongelmasta huolimatta kengät näyttivät todella tyylikkäiltä ja kevyiltä, eikä niistä ihan ensimmäisenä tule vaelluskengät mieleen. Koesovituksessa ne eivät tuntuneetkaan liian isoilta, mikä poisti yhden huolenaiheen. Itse asiassa kengät istuivat uskomattoman hyvin jalkaani.

Ensimmäinen kävelylenkki kenkien kanssa tuotti hieman päänvaivaa, sillä nilkat olivat kipeinä pitkään. Tämä johtui osittain toki siitä, että varret ovat aina aluksi kovat ja kankeat mutta myös siitä, etten ole koskaan ennen käyttänyt edes lyhytvartisia vaelluskenkiä. Mietin todella pitkään, pystynkö ottamaan kenkiä mukaan ollenkaan. Toisaalta kengät pitivät vettä uskomattoman hyvin märässä maastossa, mikä todella yllätti. Ulkonäkönsä puolesta voisi kuvitella, että kenkä olisi heti läpimärkä.

Tositoimissa sademetsässä kengät olivat todella hyvä valinta. Keveytensä ansioista kenkien käyttö ei ollut läheskään niin tukalaa kuin olin kuvitellut. Lukuisten joen ylitysten jälkeen märän sukan laittaminen kenkään ei tuntunut ollenkaan ikävältä. Kosteutta ei oikeastaan huomannut ollenkaan. Liukkaassa maastossa kengät pitivät loistavasti, eikä liukastumisen vaaraa ollut käytännössä ollenkaan. Kengän kastuessa kuivuminen tapahtui todella nopeasti.

Ensimmäisen kerran jälkeen eivät varretkaan ole vaivanneet. Ainoat huonot puolet, jotka kengistä löysin olivat kengännauhat, jotka eivät aina tahtoneet pysyä kiinni. Varressa oleva läppä tosin auttoi asiaa paljon.

+ kevyet
+ nopeasti kuivuvat
+ läppä
+ pitävät vettä
+ sopivat myös mm. pesäpallon pelaamiseen

- huonosti kiinni pysyvät kengännauhat                                                                   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti