tiistai 8. syyskuuta 2015

Juhlavaelluksen 2015 synnytytystuskat - eli miten kaikki sai alkunsa

Juhlavaelluksen varainkeruu saavutti nyt tavoitteensa, rahat reissuun ovat kasassa ja 13 soopalaisen ryhmämme seikkailu on alkamassa. Blogimme ja facebook-sivumme ovat viime aikoina saaneet runsaasti uusia lukijoita. Heitä ajatellen, tässä vaiheessa on paikallaan kerrata ja muistella, miten tähän on tultu ja tämä kaikki on saavutettu.

Tässä blogikirjoituksessa muistelen juhlavaellusprojektin alkuaikoja, edellisen juhlavaelluksen raunioilta siihen saakka, kun tämän juhlavaelluksen ilmoittautumisaika meni kiinni ja matkaanlähtijät olivat selvillä. Bolivia-projektin siemen lähti itämään edellisen juhlavaelluksen 2010 epäonnistuttua. Siemen iti vuoden 2011 kunnes kunnes verso putkahti pintaan keväällä 2012, kun juhlavaellusta vuodelle 2015 alettiin virallisesti SOOPAn toimesta valmistelemaan. Verso kasvoi varsin haarakkaaksi kevääseen 2013 mennessä. Silloin liiat rönsyt karsittiin ja jäljelle jäi vain yksi suunta – Boliviaan!

Tämän Oulun yliopiston partiolippukunnan SOOPA ry:n 25-vuotis juhlavaelluksen syntykipinä iskettiin jo 2010. Itse olin aloittanut SOOPAssa juuri niihin aikoihin. Ensin osallistumalla muutamaan koloiltaan ja pikkutapahtumaan, ja tästä rohkaistuneena menin mukaan kaikille avoimiin SOOPAn hallituksen kokouksiin. Eräässä kokouksessa kuulin, että 2010 oli SOOPAn 20:es juhlavuosi, kun lippukunnan perustamisesta 21.2.1990 oli kulunut 20 vuotta. Edellisinä juhlavuosina oli tehty seuraavat juhlavaellukset: 1995 Huippuvuorille, 2000 Grönlantiin ja 2005 Peruun. Tuossa kokouksessa kävi ilmi, ettei mikään parttio (vartio SOOPAssa) ollut ryhtynyt valmistelemaan juhlavaellusta, joten hallitus koki siinä kokouksessa, että sen tulee ottaa järjestelyvastuu. Aikaa oli vähän, koska juhlavuosi oli meneillään. Näytti epävarmalta, että saataisiin vaellusryhmää yksittäiseen kohteeseen koottua. Rahaakaan ei ollut käytettävissä kuin muutamia satasia. Siksi päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että 20-vuotis juhlavaelluksen suunnitelmaksi syntyi UKK-reitin läpivaellus viestiperiaatteella. Eli jokainen halukas soopalainen varaisisi reitistä jonkin pätkän ja näin SOOPA vaeltaisi koko Suomen läpi. Suunnitelma oli hyvä ja juhlavaelluksen henkeen sopiva. Kävi kuitenkin niin, että halukkaita soopalaisia löytyi vain UKK-reitin muutamille yksittäiselle pätkille, joten 20-vuotis juhlavaellus ei toteutunut.

Minä olin tuon kokouksen jälkeen kuin herätyksen saanut! En ollut sitä ennen kuullut aikaisemmista juhlavaelluksista. Sen lisäksi, että SOOPAssa toimimalla löytää samanhenkistä vaellusseuraa ja pääsee opiskelijahintaisille vaelluksille Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan, niin olisi siis myös mahdollista päästä paljon kauemmaksi: Huippuvuorille, Grönlantiin tai kaukaiseen Peruun saakka! Minua jäi kutittamaan ajatus jännittävistä seikkailuista ja mielessäni kuulsivat jo upeat maisemat ja eksoottiset elämykset. Tuon 2010 juhlavaelluksen peruuntumisen hetkellä päätin, että seuraavalle juhlavaellukselle osallistun ja silloin mennään kauas!

Vuosien 2010 ja 2011 aikana pidin juhlavaelluksen mielessä. Keskustelin asiasta vähän kaikkien soopalaisten kanssa, uusien ja vanhojen. Kartoitin, löytyisikö halukkaita alkaa järjestämään seuraavaa juhlavaellusta. Useimpien mielestä oli kuitenkin liian aikaista puhua asiasta. Vuosi 2015 vaikutti olevan niin kaukana, että monien mielestä oli mahdotonta suunnitella asioita niin monen vuoden päähän. Minusta oli tärkeää aloittaa aikaisin, koska laskelmieni mukaan kauas pääsemiseen tarvittaisiin 1000-3000€/henkilö. Laskin, että tuon summan keräämiseen tarvitaan vähintään kaksi vuotta.

Yksi soopalainen, Venla Ö, innostui juhlavaelluksesta. Ja muutamia muitakin kiinnostuneita löytyi. Kevään 2012 keskusteluissa syntyi ajatus, että nyt on oikea hetki pitää yhdessä palaveri ja suunnitella, miten seuraava juhlavaellus potkaistaan käyntiin. Huhtikuun 18. iltana pidettiin sitten kololla Juhlavaellushaaveiden koloilta (Dreaming of SOOPA Anniversary Hike 2015). Siellä edellisellä juhlavaelluksella Perussa olleet muistelivat projektin järjestelyjä silloin. Illassa kirjattiin ylös kohdeideoita ja piirreltiin suuntaviivoja, miten projektia kannattaisi lähteä käynnistelemään. Koska SOOPAn toiminta hiljenee kesäksi, niin päätettiin, että syksyllä aloitetaan koloillalla, jossa jokainen esittelee oman haaveiden kohteensa muutamalla kuvalla tai kalvolla ja perustelee miksi se olisi hyvä juhlavaelluskohde. Jaoimme palaverissa alustavasti kohteita, jottei kävisi niin että kaksi soopalaista esittelisi saman kohteen.

Syksy 2012 ehti kuitenkin pitkälle, ennenkuin pidettiin sitten vaelluskohteiden haaveiden ilta. Mikään kohteista ei heti sytyttänyt ”tuonne!”. Kohteiden esittelyilta houkutteli paikalle kevään ihmisten lisäksi uusia ihmisiä. Näillä ihmisillä oli uusia ideoita ja päätettiin järjestää toinen kohteiden esittelyilta samalla idealla. Kävi sitten niin, että kun aikaa vuoteen 2015 oli paljon, niin näitä kohteiden esittelyiltoja järjestettiin syksyn aikana aika monta, neljä tai viisi. Kohteita oli loppujen lopuksi paljon ja näistä aloimme äänestämään lopullista kohdetta. Äänestyksestä muodostui vaikea, emmekä hetkittäin olleet yhtä mieltä edes äänestystavasta.

Helmikuuhun mennessä kohteista oli kuitenkin saatu valittua kolme: Mongolia, Brittiläinen Kolumbia (Kanadan länsiosa) ja Bolivia. Tässä vaiheessa päätettiin järjestää juhlavaelluksen virallinen perustamiskokous. 13. helmikuuta 2013. Siinä oli tarkoitus valita lopullisesti kohde ja sopia yhteiset säännöt, joiden mukaan projektia lähdetään viemään eteenpäin. Ensimmäisessä kokouksessa tulosta ei kuitenkaan syntynyt, vaan piti jatkaa toiseen kokoukseen. Brittiläinen Kolumbia saatiin kohteista tiputettua pois. Seuraavassa kokouksessa äänestettiin seuraavalla tavalla, lyhennetty lainaus pöytäkirjasta: ”Ääntenlaskutavaksi sovittiin, että jokaisella äänestäjällä on kolme ääntä. Sallitut ääniyhdistelmät 1 – 1 (äänestäjä haluaa kumpaankin kohteeseen yhtä paljon), 1 – 2 (äänestäjä haluaa toiseen kohteeseen enemmän kuin toiseen), 0 – 2 (äänestäjä haluaa toiseen kohteeseen, muttei ollenkaan toiseen). Äänet jakautuivat tasan niin määrällisesti kuin jakaumaltaankin. Päätettiin, että valitaan projektinjohtaja, jolla on oikeus päättää, minne mennään”.

Projektipäälliköksi valittiin Antti Y ja hänen päätöksellään juhlavaellus 2015 suunnattiin Boliviaan. Kokouksessa valittiin myös muut vastuuhenkilöt ja muodostettiin edellisen juhlavaelluksen Peru 2005 mukaan projektin organisaatio: tempausryhmä, tiedonhankintaryhmä, sponsoriryhmä, koulutusryhmä, tiedonhankintaryhmä ja yhteishenkiryhmä. Laadittiin alustava aikataulu, jonka mukaan viimeinen ilmoittautumispäivä juhlavaelluksen oli 31.12.2013. Tällä valinnalla tavoiteltiin vielä kevään fukseja mukaan reissuun. Laadittiin alustava tulo- ja menoarvio. Rahaa arvioitiin tarvittavan 3000€/soopalainen. Päätettiin, että maksimissaan 30 soopalaista on ryhmän koko, josta seurasi kokonaisbudjetiksi 90 000€.

Projekti käynnistyi hapuillen. Organisaatiossa oli monta ryhmää, joiden vastuut, tavoitteet ja tehtävät eivät olleet selviä. Ryhmien välinen tiedonsiirto ei onnistunut ja kokonaisuutena juhlavaellusryhmä ei ryhmäytynyt hyvin. Keväällä teimme Bauhausin inventointi -tempauksen. Ja saimme luotua yhteyksiä ja sovimme talkooavusta Erämessuille ja Qstockiin. Ne onnistuivatkin hyvin ja ryhmän henki kohosi. Sen jälkeen kävi niin, että syksy ehti pitkälle, ennenkuin ryhmä järjestäytyi. Syksyllä teimme SOOPA:lle vuosikalenterin ja möimme sitä noin 100 kpl. Lisäksi möimme kesän ja syksyn aikana, luokkaretkeläisten tapaan, pikkuserkun parhaita keksejä noin sata laatikkoa.

Vuoden vaihteessa tuli viimeinen ilmoittautumispäivä vaellukselle vastaan. Juhlavaellukselle ilmoittautui kaiken kaikkiaan 17 soopalaista. Määrä oli vähemmän kuin tavoiteltiin (30), mutta riittävän suuri, että tempausten järjestämiseen vaadittavat vähintään 10 saadaan joka kerta kasaan. Juhlavaellusprojektin ensimmäinen vuosi oli hidasta etenemistä. Ryhmät ja niiden toimintatavat hakivat muotoaan. Ryhmien vastuuvetäjät vaihtuivat usein. Juhlavaellusprojektiin tuli uusia jäseniä, mutta myös lähti pois. Ensimmäinen vuosi siis oli aika levotonta aikaa. Vielä oltiin kaukana tavoitteesta 3000€/henkilö. Ensimmäisen vuoden jälkeen tilillä oli noin 3000 €, eli 1/17 osa projektin tavoitteesta oli vasta saavutettu. Monilla oli suuri epävarmuus, tuleeko tästä yhtään mitään...

- Antti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti