Eat like bolivian – massu täyteen!
Mitä, miten ja miksi?
Miksikö? Koska
sapuska on elämys! Matkasi ei ole mitään, jos et maiskuttele paikallisten
tapaan, joten miten olisi marsukeitto ja sen päälle laamanaivopaistos
nautaburgerin ja ranskalaisten sijaan?
Kokiksen nauttiminen ruokajuomaksi sijaan on jopa perin kansallinen teko
– tuottaahan maa kokaa kolmanneksi eniten maailmassa. Kulttuurilla on maku,
maistele sitä kun paikalla olet – ihan aina se ei kylläkään makunystyröitä
pahemmin hivele…
Mitenkö? Haarukalla
ja veitsellä lautaselta ja lasista, tippaa kymmenen prosenttia ja muista
pöytätavat. Ainut ero eurooppalaisen etikettiin on, että kaikkia pöydän antimia
pidetään kollektiivisesti yhteisinä, riippumatta kuka ne on tilannut tai
maksanut ja tämä koskee myös juomisia. Paina kalloon reissaajan ripulisääntö KKK
(käristä-keitä-kuori) niin ei mene hyvää matka-aikaa hukkaan kipuillessa.
Aamiainen on Boliviassa kuppi kahvia tai teetä ja
leipänen eikä niinkään noteerattava ateria jota edes saisi ikinä mistään.
Lounas sen sijaan on päivän tärkein ateria joka
nautiskellaan puolen päivän jälkeen. Mässytyskaavaan kuuluu alkukeitto,
pääruoka ja silloin tällöin pieni jälkiruoka, kahvia ja teetä unohtamatta. Maha
kuuluu vetää pullolleen, koska seuraavaksi kuukahdetaan viettämään euforista siestaa
kello yhdestä kolmeen
Päivällinen natustellaan vasta myöhään illalla kello
kuudesta puoleenyöhön sisältäen yleensä vain pääruoan, mutta sitäkin enemmän
jutustelua ja päivän päättävää rentoutumista lasillisten ääressä.
Kaupungeissa on taatut valikoimat ravintoloita
länkkärimenuillakin varustettuina koti-ikävää varten, mutta paikallisimman (ja
puhtaimman) sapuskan ostat katukeittiöistä, jotka sivumpana kylissä
voivat myös olla ainut ruoanhankintakeino. Vajareiden yllättäessä (ja parempi
olla yllättämättä tai Heini suuttuu) herkullisia pikku välipaloja löytyy
runsaasti joka kioskista.
Mitäkö? No
päästiinhän sitä viimein asiaan! Ruokalajeista ja raaka-aineista voisi
luennoida vaikka kymmenen opintopisteen kurssin verran, mutta pysytään
travellerille käytännöllisessä priiffauksessa.
Bolivian ruoka on peruna. Sitä syödään kaikissa
mahdollisissa olomuodoissa ja lajikkeita löytyy yli 200 erilaista. Riisi
on luonnollisesti toisena pääraaka-aineena, yleensä tarjoiltuna pelkästään
perunan ja pähkinäisen kvinoaa- tai puuromaisen okra viljan kera.
Ruoka on yleisesti ottaen järisyttävän hiilaripitoista ja täyttävää, sillä
proteiini on vain sitä lihaa mitä on ”saatu raavittua kasaan”. Ei kannata
pelätä ruuan yksipuolisuutta sillä sipulia, maissia, parsaa, tomaattia, papuja,
paprikoita, chilejä ja mausteita käytetään sikailematta. Ruoka ei yleensä ole
tulista, mutta kastikkeet ovat suomalaiseen makuun kovilla scoville
asteikoilla.
Lihaa saa, mutta kuten mainitsin, hyvin sekalaisesti.
Yleisimmät lihakarjat ovat kana ja marsu, mutta possua, lammasta ja
nautaakin löytyy (yleensä huomattavasti suuremmalla hinnalla ja harvemmin
syrjäseuduilla). Marsun liha on kuulemma erittäin herkullista ja maistuu
samalle kuin lammas, kasvissyöjiä molemmat. Näistä yleisin on ylivoimaisesti kana,
yleensä takapihalta pöytään kannettuna. Proteiinia annoksiin tuo luonnollisesti
myös kaikissa muodoissaan käytetyt kananmunat. Jos kalaa on tarjolla,
älä syö sitä ellet ole nähnyt sitä elävänä – Bolivialla ei ole rannikkoa.
Vyötiäiset, laamat ja kaikkien mahdollisten elollisten
sisälmykset (including mahalaukku, lisääntymisvehkeet ja aivot) ovat
juhlaherkkuja ja erikoisnaminamia, jota toivon mukaan pääsemme maistamaan edes
kerran.
Bolivia tuottaa kahvia, teetä ja kaakaota, joten nämä
ovat yleensä erittäin nautinnollisia juomia joita löytyy maisteltavaksi
lukuisia laatuja. Trooppiset hedelmät ja niistä puristetut mehut
ovat taivaallisia, mutta myös asia josta voit helposti napata ruikulitaudin jos
et ole tarkkana.
Soklaatia, pähkinöitä, pasteijoita kannattaa pitää mukana
verensokerinlaskua silmällä pitäen, mutta myös testata Etelä-Amerikan juttua
eli kokaa. Ja nyt voitte heti lopettaa sen pään puistelun. Kokapensaan
lehdet eivät ole kokaiinia, riippuvuutta aiheuttavia tai laittomia vaan
makoisia arkipäiväisiä piristäviä, jota saa kaikkialta ja jota käytetään
useiden ruokien ja juomien mausteena sekä perinteisesti vuoristotaudin
lääkintään (vink).
Vaikka Soopa ja retkikuntamme on päihteettömyyden liputtaja,
on syytä mainita että kulttuuriin kuuluvat myös paikalliset oluet, viinit ja
rommi, ulkomaisia ei ole juuri edes tarjolla. Jos joku näitä virvokkeita
sinulle tarjoaa, loukkaat häntä verisesti kieltäytymällä! Vaadi sen sijaan
saada tarjota hänen tuoppinsa vastapalveluksena ja pakene juomasi huitaistuasi
tai jätä se kesken, jolloin toveri ei koe velvollisuudekseen täyttää sitä.
Kaikkiin kulttuureihin kuuluu ryypiskely ja remakointi, eikä Bolivia
todellakaan ole poikkeus. Oluita pidetään myös koko Etelä-Amerikan parhaina,
joten suu saattaa napsata ajatuksestakin.
Tupakkiaskin (ei sitä halvinta duunarikessua) pitäminen
mukanaan ja siitä tarjoaminen on äärimmäisen fiksu, filmaattinen ja
sydäntälämmittävä liike paikalliselle heebolle jonka kanssa on tekemisissä –
vaikkei itse hommaa harrastaisikaan. Ja jos taas harrastat, niin maistele
ihmeessä paikallisia laatuja, tuottaahan maa myös omat tupakkansa.
Hampun ja kokaiinin näkeminen julkisessa katukuvassa ei ole
mitään ihmeellistä, mutta siitä tavarasta pysytään virstanmitan päässä – se
tietää kalpeanaamalle automaattisesti ikävyyksiä!
Ja viimeiseksi: Veden kanssa ei pelleillä! Lasillinen
paikallisen bakteerikannan tuotetta voi kaataa sänkyyn kahdeksi viikoksi
tärisemään ja ulostamaan verta. Ryypiskelläänpäs siis vain pullovettä
tai keitetään ja puhdistetaan H2O:mme ennen nauttimista.
Tässä vielä menu kuuluisia pakko-maistaa namipaloja ja
taikajuomia:
Api – paksu, makea kanelilla ja mintulla maustettu kuuma juoma
Bunuelos – uppopaistettu pannukakku
Saltena – Bolivian yleisin välipala. Suuri, milloin milläkin
käsillä olevalla täytetty pasteija.
Chuno/tunta – Kuivatettua ja jäädytettyä perunaa, useissa
ruokalajeissa raaka-aineena
Chairo – yleisin keitto, sisältää kvinoaa ja jälleen sitä mitä
lihaa on käsiin saatu
Charque – laama jerkyä
Ilajua – tulinen kastike lähes kaikelle ruualle
Mate de coca – kokkelitee
Chicha cochabambina – makea, paksu, lievästi alkoholipitoinen
maissi olut
Ruokaeuforioita (tai pitkää sylkeä lennättäviä tarjoomuksia)
odotellessa!
Heini
Kunnia sille jolle se kuuluu eli lähteet:
-
Rough guide to Bolivia
-
Lonely Planet – Bolivia
-
Madventures - MadManners – seikkailijan etiketti
– opas maailman tapoihin
-
Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti