tiistai 30. syyskuuta 2014

Act like bolivian - Kuinka sopeutua kulttuuriin? Act like bolivian - Kuinka sopeutua kulttuuriin?


Kulttuuria on kaikki. Tarkoitan ihan kaikkea. Voisin yhtä hyvin kirjoittaa parituhatsivuisen opuksen aiheesta, jos edes alkaisin pohtia kaikkea Bolivian kulttuuria musiikista arkkitehtuuriin. Ei! Priiffaan jälleen matkalaiselle tärkeät asiat, sillä mitä me muuten siellä edes tekisimme kuin kävisimme toteamassa vain: ”Juu niin näkyy olevan kuin Heini sano”.

PUHU!

Tiukka muodollisuus ja meidän mielestämme vanhahtava kunnioitus puheessa on tärkein seikka jutustellessa. Tervehdykset lausutaan kaikille henkilöille yksitellen jämäkän kädenpuristuksen myötä – muuten olet oikea ilkimys. Kiitos ja anteeksi ovat myös suorastaan vaadittavia, älä ohita niitä kiireessäkään - muuten olet katala roisto. Henkilöitä puhutellessa on heistä myös aina käytettävä nimikettä ja titteliä silloin kun se on tiedossa – muuten olet epäkunnioittava munapää.

Käytännössä siis espanjan alkeiden oppimäärä saada hommat luistamaan paikallisen kanssa on lyhyt, mutta äärimmäisen tärkeä painaa koppaansa:

Buenos dias! – Hyvää huomenta!
Buenas tardes! – Hyvää päivää!
Buenas noches! – Hyvää yötä!
Por favor – Pliis
Gracias – Kiitti

Ja nyt ylempään oppimäärään: lisää jokaisen kohteliaisuuden perään nimike!

Senor - urospuoliselle
Senora - naaraspuoliselle

Uskonto, rotu, seksi, homous, siirtomaa-ajat ja vastakkainasettelu sekä USA ovat historiallisesti ja nykypäiväisesti kipeitä asioita, joista et halua tovereille bolivialaisille mainita. Ulkomaalaisia (oikeasti vain jenkkejä) karsastetaan ja meitäkin todennäköisesti tullaan nälväisemään gringottelulla – johon on hyvä heittää vitsiksi: ”No soy gringo – soy eskimo/vikingo”. Puhumattomuutta pidetään suurena loukkauksena tai merkkinä vähintään karmeista jalan katkeamisen aiheuttamista kivuista - yritä siis edes pari sanaa lausua sinne tänne, senkin suomalainen.

PUKEUDU!

Naaras

Lyhyesti sanottuna älä näytä maksulliselta naiselta. Lyhyet shortsit ja tiukat topit kannattaa jättää kotiin ja ottaa ylimääräinen huivi hiusten piilottamiseksi – ei sen vuoksi että maa olisi konservatiivinen, päinvastoin etelä-amerikkalaiset emännät pukeutuvat korostetun naisellisesti.

Syy on maanosan machoilukulttuurissa, jonka mukaisesti ukkelit pokkuroivat ja alistavat naista osoittaakseen olevansa viriili sonni. Tämä näkyy perään huuteluna, vislailuina, ylimääräisenä kosketteluna ja perässä seurailuna – erityisesti tietysti ulkomaalaisille naisille, jotka ovat kuriositeetti palkintoja äijäporukan silmissä. Jos et kaipaa tällaista huomiota niin laita hieman peittävämmät vaatteet päällesi ja sujauta ”vihkisormus” sormeesi – naimisissa oleville naisille machoilu ei ole cool. Äijäilyn huomiotta jättäminen on paras keino karkottaa tyypit, mutta asiasta ärähtäminen on täysin suotavaa ja ansaitsee useimmiten respectiä miesten silmissä.

Uros

Ota mukaasi myös siistimpi ruutupaita ja farkut illanviettoihin niin probleemeja ei ole. Pukeutuminen on rentoa, mutta puhdas ja siisti olemus on sillointällöin ihan jees - myös retkikunnan naisten mielestä.

KÄYTTÄYDY!

Älä osoita sormella vaan koko kädellä känny alassuin ja raavi sormillasi kutsuessasi.
Haukottelu toista kohti on sama kuin kutsuisit hänen äitiään lehmänläjäksi – käsi suun eteen! Lattarien henkilökohtainen tila on maailman pienin, älä hämmenny kun henkilö juttelee nenä kiinni nenässäsi tai halailee ja tönii minkä ehtii. Bolivialaiset myös käyttävät hyvin kuvainnollista kieltä, jota ei missään nimessä pidä luulla loukkaukseksi: läski, rillipää, hörökorva ja jättiahteri ovat vain osuvia kuvauksia uniikista olemuksestasi.
Tärkein sääntö on hymyillä! Kaikki sujuu positiivisella meiningillä ihmisten kanssa toimiessa J

OLE AVOIN JA UTELIAS - ÄLÄ IDIOOTTI!

Parempaa neuvoa ei kukaan voi matkalle vieraaseen kulttuuriin antaa. Kulttuurishokki iskee lähes aina ja väistämättä. Mutta kun olet päässyt yli siitä, huomaat kuinka kaikki me olemme kaikki vain ihmisiä jotka haluavat elellä rauhassa ihmisiksi.

Heini

Kunniakkaat toisen, kolmannen tai neljännen polven tiedon lähteet:
-       Rough guide to Bolivia
-       Lonely Planet – Bolivia
-       Madventures - MadManners – seikkailijan etiketti – opas maailman tapoihin
-       Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti