torstai 27. helmikuuta 2014

Alustava varustelista vaellukselle Noel Kempff Mercado -kansallispuistoon

Varustelistan tekeminen näinkin vaatilla reissulle on pitkä prosessi. Varsinkin kun meillä kenelläkään ei ole kokemusta sademetsässä vaeltamisesta, opaskirjoja ei vielä ole ja Noel Kempff Mercado -kansallispuiston viralliset nettisivut ovat olleet alhaalla jo kuka tietää kuinka kauan. Ja kuten aina, internetin keskustelupalstat ovat täynnä toinen toistaan voimakkaampia mielipiteitä siitä mitä ilman et missään nimessä voi selvitä sademetsästä. Kokele vaikka, googlaa "rain forest pack list". Kaikkihan ne ovat hyviä ideoita, mutta kun itse en suunnitellut kantavani kolmia kenkiä ja sitten vielä kumisaappaita ihan vaan siltä varalta että sattuu olemaan märkää, niin joudun tekemään valintoja.

Joka tapauksessa päädymme kantamaan jotain turhaa ja ylimääräistä, mutta huolellisesti olosuhteisiin etukäteen tutustumalla, muita samanlaisissa olosuhteissa olleita haastattelemalla ja paikallisia matkanjärjestäjiä vaivaamalla saamme todennäköisesti mukaan kaikki oikeasti hengentärkeät tavarat. Tässä mitä olemme koostaneet varusteista pelkästään olosuhteisiin tutustumalla:

Noel Kempff Mercado -kansallispuistossa on kuiva kausi vaelluksemme aikaan. Kuivan kauden aikaan Patagoniasta puhaltavat etelätuulet (surazot) saattavat pudottaa ulkolämpötilan pahimmillaan lähelle 10 celsiusastetta. Eli siitä saamme kätevästi yöpymiskamoille lämpörajat, makuupussiksi haluamme siis sellaisen, jossa ns. comfort lämpötila on 10 celsiusastetta tai enemmän. Jos nukkuu riippumajoitteessa, niin näissä lämpötiloissa tarvitsee myös jonkinlaisen eristävän kerroksen riippumaton alle.

Sadetta saadaan vähemmän kuin sadekauden aikaan, mutta kyllä sitä vettä silti tulee varmasti riittävästi, joten täysi sadevarustus ja sateen pitävä hattu ovat varmasti kova juttu. Samoin majoitteen ja rinkan tulee olla oikeasti sateenpitäviä.

Boliviassa on malariaa ja Noel Kempff Mercado -kansallispuistosta löytyy varmasti malariaa levittäviä hyttysiä. Näin ollen kaikkien majoitteiden tulee olla hyttyssuojattu ja päällä olevien vaatteiden sellaisia, että hyttyset eivät pääse niiden läpi pistämään. Sademetsästä löytyy myös muita pistäviä otuksia, joten väljät, tiheästi kudotut ja koko kropan peittävä vaatekerta on otettava mukaan. Tiheästi kudotut puuvillaiset vaatteet lienevät varmin vaihtoehto. Ohuet ja synteettiset urheiluvaatteet eivät varmastikkaan riitä pitämään hyttysiä loitolla.

Alta löytyy siis varustelistamme ensimmäinen alustava versio ja hieman perusteluita ja tarkennuksia. Varustelista on rakennettu odotettavissa olevien olosuhteiden perusteella eikä sen koostamiseen ole pyydetty apua miltään asiantuntijalta tai konsultoitu mitään opusta. Varustelistaa päivitetään tiedon lisääntyessä ja päivityksistä kirjoittelemme sitten tänne blogiin.

-Tero Mononen


- no title specified
   
   

Vaatetus

Kaikkien vaatteiden tulisi olla löysästi istuvat, kevyet ja nopeasti kuivuvat. Löysästi istuvat vaatteet on helpompi pukea päälle kosteina ja  ne estävät tehokkaammin hyttysten pistoja. Kevyet ja nopeasti kuivuvasta materiaalista tehdyt vaatteet ovat kaikkein mukavimmat kosteassa ja kuumassa ilmassa, materiaalin tulisi kuitenkin olla sen verta tiheää että se suojaa hyttysiltä.

 

pitkät housut

mahdollisesti katkolahkeiset. Suojaa hyttysiltä.

 

pitkähihainen paita

Suojaa hyttysiltä.

 

t-paitoja

Pitkähihaisen alle.

 

shortsit

uimiseen ja kävelemiseen soveltuvat

 

alushousuja

ohutta ja nopeasti kuivuvaa materiaalia!

 

sukat

Ohutta villaa tms. Ei paksuja synteettisiä tai puuvillaisia (eivät kuivu ikinä). Paljon sukkia mukaan.

 

hattu

välttämätön, vedenpitävä, suojaa auringolta

 

sadevaatteet / sadeponcho

välttämättömät sademetsään

 

putkikauluri

kevyt

 

käsineet

suojaa hyttysiltä.

 

sandaalit tai kevyet tennarit

välttämätön jalkahuollon kannalta. Varsinkin jos kävelee päivät varsikengissä. Mukavemmat myös kaupungissa ja matkustaessa.

 

vaelluskengät / vaellussandaalit / kumisaappaaat / viidakkomaiharit

Varrelliset vaelluskengät tai kumisaappaat ovat turvallinen valinta sademetsään, mutta niissä jalat hautovat. Maapohja saattaa olla todella kurainen ja märkä (varsinkin sadekaudella), jolloin vaelluskengät hörppäävät helposti vettä. Viidakkomaiharit ovat parempi valinta, niissä vesi pääsee pois erillisestä reiästä. Vaellussandaalit ovat kevyet ja kivat, mutta pitää varoa tappavan myrkyllisiä käärmeitä. Sandaalien kanssa voi pitää vedenpitäviä sukkia mukavuuden lisäämiseksi.

 

Hyttyshattu

välttämätön

 
   

Henkilökohtaiset varusteet

  

Riippumajoite (jos ei telttaa)

Hyttysiltä ja sateelta suojattu. Joku eristävä kerros alle, esim. viltti tai makuualusta.

 

ohut makuupussi

Kevyt ja hyvin hengittävä, +10 C comfort tai kevyempi. Ei untuvaa.

 

kiikarit

Elukoiden bongailuun

 
   

Henkilökohtaiset pikkutavarat

  

vessapaperia

vesitiiviisti pakattu

 

hammasharja, hammastahna

  

roskapusseja

  

kompassi

  

karttamuovi

  

puukko

  

otsalamppu

tarpeeksi paristoja/akkuja mukaan

 

tulitikkuja

vesitiiviisti pakattu

 

irtoremmejä

  

oma lääkitys

  

rakkolaastari

 Rakot tulehtuvat lähes aina.

 

särkylääke

  

kosteuspyyhkeitä / käsidesi

suositellaan

 

hyttyskarkoite

100% DEET, tai enemmän ;)

 

kortisonivoidetta

  

tulehdusvoide ja haavataitoksia

esim. Betadine. Pienetkin naarmut tulehtuvat nopeasti.

 

aurinkovoide

  

huulirasva

  

aurinkolasit

  

ripulilääke

  
   
   

Ryhmäkohtaiset varusteet

  

Vedenpuhdistin

välttämätön(?) Katadyn tai MSR

 

Bensa keitin

kaasua ei saa.

 

Teltta (jos ei riippumajotteita)

vedenpitävä ja hyttyssuojattu.

 

Korjaustarvikkeet ja puhdistustarvikkeet

keitin, vedenpuhdistin, teltta jne..

 
   
   

Ylellisyystavarat

  

kamera

  
   

Ruokatavara

  

muovilautanen, muki, lusikka

  

juomapullo

vähintään 3 litraa yhteensä

 

ruoat

  

pikkunaposteltavat

  

mausteita

  
   
   
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti