torstai 27. helmikuuta 2014

Alustava varustelista vaellukselle Noel Kempff Mercado -kansallispuistoon

Varustelistan tekeminen näinkin vaatilla reissulle on pitkä prosessi. Varsinkin kun meillä kenelläkään ei ole kokemusta sademetsässä vaeltamisesta, opaskirjoja ei vielä ole ja Noel Kempff Mercado -kansallispuiston viralliset nettisivut ovat olleet alhaalla jo kuka tietää kuinka kauan. Ja kuten aina, internetin keskustelupalstat ovat täynnä toinen toistaan voimakkaampia mielipiteitä siitä mitä ilman et missään nimessä voi selvitä sademetsästä. Kokele vaikka, googlaa "rain forest pack list". Kaikkihan ne ovat hyviä ideoita, mutta kun itse en suunnitellut kantavani kolmia kenkiä ja sitten vielä kumisaappaita ihan vaan siltä varalta että sattuu olemaan märkää, niin joudun tekemään valintoja.

Joka tapauksessa päädymme kantamaan jotain turhaa ja ylimääräistä, mutta huolellisesti olosuhteisiin etukäteen tutustumalla, muita samanlaisissa olosuhteissa olleita haastattelemalla ja paikallisia matkanjärjestäjiä vaivaamalla saamme todennäköisesti mukaan kaikki oikeasti hengentärkeät tavarat. Tässä mitä olemme koostaneet varusteista pelkästään olosuhteisiin tutustumalla:

Noel Kempff Mercado -kansallispuistossa on kuiva kausi vaelluksemme aikaan. Kuivan kauden aikaan Patagoniasta puhaltavat etelätuulet (surazot) saattavat pudottaa ulkolämpötilan pahimmillaan lähelle 10 celsiusastetta. Eli siitä saamme kätevästi yöpymiskamoille lämpörajat, makuupussiksi haluamme siis sellaisen, jossa ns. comfort lämpötila on 10 celsiusastetta tai enemmän. Jos nukkuu riippumajoitteessa, niin näissä lämpötiloissa tarvitsee myös jonkinlaisen eristävän kerroksen riippumaton alle.

Sadetta saadaan vähemmän kuin sadekauden aikaan, mutta kyllä sitä vettä silti tulee varmasti riittävästi, joten täysi sadevarustus ja sateen pitävä hattu ovat varmasti kova juttu. Samoin majoitteen ja rinkan tulee olla oikeasti sateenpitäviä.

Boliviassa on malariaa ja Noel Kempff Mercado -kansallispuistosta löytyy varmasti malariaa levittäviä hyttysiä. Näin ollen kaikkien majoitteiden tulee olla hyttyssuojattu ja päällä olevien vaatteiden sellaisia, että hyttyset eivät pääse niiden läpi pistämään. Sademetsästä löytyy myös muita pistäviä otuksia, joten väljät, tiheästi kudotut ja koko kropan peittävä vaatekerta on otettava mukaan. Tiheästi kudotut puuvillaiset vaatteet lienevät varmin vaihtoehto. Ohuet ja synteettiset urheiluvaatteet eivät varmastikkaan riitä pitämään hyttysiä loitolla.

Alta löytyy siis varustelistamme ensimmäinen alustava versio ja hieman perusteluita ja tarkennuksia. Varustelista on rakennettu odotettavissa olevien olosuhteiden perusteella eikä sen koostamiseen ole pyydetty apua miltään asiantuntijalta tai konsultoitu mitään opusta. Varustelistaa päivitetään tiedon lisääntyessä ja päivityksistä kirjoittelemme sitten tänne blogiin.

-Tero Mononen


- no title specified
   
   

Vaatetus

Kaikkien vaatteiden tulisi olla löysästi istuvat, kevyet ja nopeasti kuivuvat. Löysästi istuvat vaatteet on helpompi pukea päälle kosteina ja  ne estävät tehokkaammin hyttysten pistoja. Kevyet ja nopeasti kuivuvasta materiaalista tehdyt vaatteet ovat kaikkein mukavimmat kosteassa ja kuumassa ilmassa, materiaalin tulisi kuitenkin olla sen verta tiheää että se suojaa hyttysiltä.

 

pitkät housut

mahdollisesti katkolahkeiset. Suojaa hyttysiltä.

 

pitkähihainen paita

Suojaa hyttysiltä.

 

t-paitoja

Pitkähihaisen alle.

 

shortsit

uimiseen ja kävelemiseen soveltuvat

 

alushousuja

ohutta ja nopeasti kuivuvaa materiaalia!

 

sukat

Ohutta villaa tms. Ei paksuja synteettisiä tai puuvillaisia (eivät kuivu ikinä). Paljon sukkia mukaan.

 

hattu

välttämätön, vedenpitävä, suojaa auringolta

 

sadevaatteet / sadeponcho

välttämättömät sademetsään

 

putkikauluri

kevyt

 

käsineet

suojaa hyttysiltä.

 

sandaalit tai kevyet tennarit

välttämätön jalkahuollon kannalta. Varsinkin jos kävelee päivät varsikengissä. Mukavemmat myös kaupungissa ja matkustaessa.

 

vaelluskengät / vaellussandaalit / kumisaappaaat / viidakkomaiharit

Varrelliset vaelluskengät tai kumisaappaat ovat turvallinen valinta sademetsään, mutta niissä jalat hautovat. Maapohja saattaa olla todella kurainen ja märkä (varsinkin sadekaudella), jolloin vaelluskengät hörppäävät helposti vettä. Viidakkomaiharit ovat parempi valinta, niissä vesi pääsee pois erillisestä reiästä. Vaellussandaalit ovat kevyet ja kivat, mutta pitää varoa tappavan myrkyllisiä käärmeitä. Sandaalien kanssa voi pitää vedenpitäviä sukkia mukavuuden lisäämiseksi.

 

Hyttyshattu

välttämätön

 
   

Henkilökohtaiset varusteet

  

Riippumajoite (jos ei telttaa)

Hyttysiltä ja sateelta suojattu. Joku eristävä kerros alle, esim. viltti tai makuualusta.

 

ohut makuupussi

Kevyt ja hyvin hengittävä, +10 C comfort tai kevyempi. Ei untuvaa.

 

kiikarit

Elukoiden bongailuun

 
   

Henkilökohtaiset pikkutavarat

  

vessapaperia

vesitiiviisti pakattu

 

hammasharja, hammastahna

  

roskapusseja

  

kompassi

  

karttamuovi

  

puukko

  

otsalamppu

tarpeeksi paristoja/akkuja mukaan

 

tulitikkuja

vesitiiviisti pakattu

 

irtoremmejä

  

oma lääkitys

  

rakkolaastari

 Rakot tulehtuvat lähes aina.

 

särkylääke

  

kosteuspyyhkeitä / käsidesi

suositellaan

 

hyttyskarkoite

100% DEET, tai enemmän ;)

 

kortisonivoidetta

  

tulehdusvoide ja haavataitoksia

esim. Betadine. Pienetkin naarmut tulehtuvat nopeasti.

 

aurinkovoide

  

huulirasva

  

aurinkolasit

  

ripulilääke

  
   
   

Ryhmäkohtaiset varusteet

  

Vedenpuhdistin

välttämätön(?) Katadyn tai MSR

 

Bensa keitin

kaasua ei saa.

 

Teltta (jos ei riippumajotteita)

vedenpitävä ja hyttyssuojattu.

 

Korjaustarvikkeet ja puhdistustarvikkeet

keitin, vedenpuhdistin, teltta jne..

 
   
   

Ylellisyystavarat

  

kamera

  
   

Ruokatavara

  

muovilautanen, muki, lusikka

  

juomapullo

vähintään 3 litraa yhteensä

 

ruoat

  

pikkunaposteltavat

  

mausteita

  
   
   
 
 

tiistai 25. helmikuuta 2014

 
 
Lauantai-illan saldo: väsynyttä porukkaa
Seikkailu alkoi lauantaina klo 16.30 Teekkaritalon pihasta. Pienen auton kyytiin ahtautui viisi ihmistä, joilla kaikilla oli mielessä vain yksi tehtävä: selvitä Bauhausin mutteriparatiisin inventaariosta.
Soopan porukalle oli annettu ohjeistukseksi varata mukaan lämmintä vaatetta, sillä mahdollisuus kylmävarastotyöskentelystä oli olemassa. Matkalla kohteeseen olimme kuitenkin vielä epätoivoisen toiveikkaita siitä, ettei niitä tarvittaisi, sillä ulkolämpötila oli vähintään hyytävät -20 astetta! Paikalle päästyämme bongasimme muut Soopalaiset ja koko inventaarioryhmä ilmoittautui paikalla olevaksi. Saimmekin heti kuulla mihin päin kauppaa pääsimme hommiin: puutarhapuolen ulkovarastoon.  Siinä olikin vähemmällä partiokokemuksella varustautuneella toisella allekirjoittaneella hieman sopeutumista ajatukseen tehdä hommia jäisissä olosuhteissa. Hrrrrr… Eikä se tainnut kokeneemmillekaan mitään lämmintä touhua olla, sillä työntekijöiden mukaan varastossa oli ainakin yhtä kylmä kuin ulkona, ellei kylmempi.

Hetken ihmettelemisen ja vaatteiden lisäilyn jälkeen meille annettiin työvälineet: tussi, tarralappuja ja pussi. Oli aika aloittaa hommat. Saimme pikaisen koulutuksen ja kaikille jaettiin omat vastuualueet, joista tuli laskea kaikki tuotteet. Haastetta riitti tuotteiden käsittelyssä kylmässä ilmassa, varsinkin jos tuotteet sattuivat olemaan metallia. Ohuista sormikkaista saattoi hyötyä hieman, ne kuitenkin osoittautuivat monesti turhan kömpelöiksi liimalappujen suojapaperien kanssa tapellessa. Jäisiä käpäliä sai käydä välillä lämmittelemässä myymälän puolella ja siellä tulikin ravattua tasaiseen tahtiin.

Ensimmäistä taukoa odotettiin hartaasti, tarjolla oli nimittäin ruokaa! Kinkku- tai janssonin kiusauksella täytettyinä jatkoimme jälleen hommia, onnekkaimmat meistä pääsivät jo lämpimälle puolelle. Töitä kylmätiloissa jatkettiin kuitenkin niin kauan, että joka ikinen tuote sieltä oli laskettu. Sisätiloissa aloiteltiin skannausurakkaa, mutta suurimmalta osin ensimmäinen ilta oli tuotteiden laskemista. Lämmintä huoneilmaa totisesti arvosti kylmähommien jälkeen!

Lauantain osalta putiikki suljettiin puoliltaöin ja oli aika painua kotiin nukkumaan. (Kukaan ei tällä kertaa jäänyt Bauhausin taakse telttailemaan, kuten viime vuonna oli tehty, nyt olisi saattanutkin tulla vilu…) Kova pakkanen teki lähtemisen kuitenkin vaikeaksi. Auto raukka oli joutunut olemaan koko illan ilman lämmitystä ja eihän se siitä suuttuneena halunnut käynnistyä. Onneksi ryhmäläisiltä löytyi bensa-auto, jolta saatiin tarvittava virta herättämään hyytynyt yksilö eloon ja ahkerat työntekijät sänkyihinsä nukkumaan. Ne vähätkin unet mitä sinä yönä ehti ottamaan, olivat pelkkää tuotteiden laskemista! 

Hommat jatkuivat pirteissä merkeissä seuraavana aamuna klo 8.00. ja pääsimme takaisin kirpeään pakkaseen jatkamaan urakkaa skannaamisen ja tarkistusten osalta. Allekirjoittaneet viettivät koko aamupäivän ulkona, osa poppoosta pääsi sisähommiin. Urakkaa sunnuntaipäivälle riitti puoleenpäivään asti kunnes kauppiaat olivat valmiita luopumaan avustamme. Loppupäivän sai nauttia kirkkaasta säästä ja levätä rauhassa toipuen rankasta inventaariorykäyksestä.  


Siinä se sitten oli. Urakka oli ohi ja rahaa taas tienattuna reissua varten J

Seuraavaa haastetta odotellen: Maiju ja Venla

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

TAUDIT JA ROKOTTEET ... ja pelottelu



KELTAKUUME

Taudin kuvaus:

Virussairaus joka leviää päiväsaikaan pistävien hyttysten kautta trooppisilla alueilla. Aiheuttaa korkeaa kuumetta, verenvuotoa ja lopulta maksan sekä munuaisten toiminnan heikkenemisen kautta kuoleman.

Suojautuminen:

Rokote antaa suojan tautia vastaan 10 vuodeksi. Otettava vähintään 10 vuorokautta ennen alueelle saapumista suojan varmistamiseksi. Rokotuksesta saa keltaisen WHO:n kortin, jota ilman et pääse maahan tai jos pääsetkin, joudut Suomeen palatessa karanteeniin.

Hinta ja ottaminen:

Rokotteen hinta on apteekissa n. 40€  Se on otettava terveyskeskuksessa, jotta saa todistuksen (josta joutuu yleensä maksamaan extraa).

Tuumintaa:

Etelä-Amerikan kaupungeissa ei esiinny keltakuumetta, mutta koska menemme viidakkoon, jossa hyttyset kierrättävät tautia apinoissa, on se varsin painava syy ottaa rokote. Plus emme pääsisi tullista läpi ilman todistusta. Eikä tee mieli edes yrittää. Passin väliin kortti vaan ja menoksi!



LAVANTAUTI

Taudin kuvaus:

Bakteerin aiheuttama suolistoinfektio, syynä huono käsi-, juomavesi- tai elintarvikehygienia. Taudin oireita ovat korkea, pitkään jatkuva kuume sekä ripuli tai ummetus.

Suojautuminen:

Pääasiallinen keino on huolehtia tarkasti hygieniasta, jolloin rokotetta ei tarvita. Oleillessa kaupunkialueiden ulkopuolella, on sairastumisriski moninkertainen ja rokotteen antama suoja suositeltava. Rokote on uusittava 3 vuoden välein.

Hinta ja ottaminen:

Apteekista ostettuna rokotteelle tulee hintaa n. 40€ - pistämisen voi hoitaa kuka tahansa asianosaava henkilö.
Suojan saa myös kolmella, joka toinen päivä nieltävällä kapselilla. Kapselien  teho on kuitenkin 40-70% rokotteen tehosta. Hinta on suunnilleen sama.

Tuumintaa:

Minä en halua riskeerata vähäisiä hengenvetojani. Neljäkymppiä on pieni hinta mielenrauhalle.




KURKKUMÄTÄ JA JÄYKKÄKOURISTUS

Taudin kuvaus:

Kurkkumätä on bakteerin aiheuttama nenänielun tulehdus. Kurkkumätäbakteeri erittää voimakasta myrkkyä, joka voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Bakteeri leviää pisaratartuntana.
Jäykkäkouristus on  bakteerin aiheuttama tauti, jonka yleisimpiä oireita ovat päänsärky, lihasten jäykkyys ja rajut lihaskouristukset. Bakteeri leviää ihohaavojen kautta ja sitä esiintyy kaikkialla maaperässä.

Suojautuminen:

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-rokotus saadaan 14—15 vuotiaana, mutta ennen vuotta 1997 syntyneet saavat rokotteen jo 11—13 vuotiaana kouluterveydenhuollossa. Rokote on voimassa 10 vuotta.

Hinta ja ottaminen:

Uusintarokotteen saa ilmaiseksi kymmenen vuoden välein. Apteekista noudettavissa.

Tuumintaa:

Tarkista rokotekortistasi tai apteekista, onko rokotteesi yhä voimassa ja uusi, jos se on näillä näppäimillä vanhenemassa...kuten allekirjoittaneella.



TUHKAROKKO JA SIKOTAUTI JA HINKUYSKÄ JA VIHURIROKKO

Kunhan pelottelen! Nämä on meille piikitetty 6-vuotiaina (kiitos kansanterveyslaitoksen) ja niiden suoja on elinikäinen. Jos vanhempasi ovat kuitenkin olleet hippejä, suosittelen lämpimästi korjaamaan heidän älyvapaan virheensä. Vaikka mikä minä olen teitä komentelemaan, aikuiset ihmiset...



A HEPATIITTI - KELTATAUTI

Taudin kuvaus:

Hepatiitti A eli keltatauti on viruksen aiheuttama tarttuva maksatulehdus, jonka voi saada huonon ruoka-, juomavesi- tai käsihygienian kautta. Oireisiin kuuluu silmien ja ihon keltaisuuden lisäksi väsymystä, kuumetta, pahoinvointia, ripulia ja virtsan tummuminen.

Suojautuminen:

Tartuntaa voi ehkäistä välttämällä tiettyjä ruoka-aineita ja huolehtimalla hygieniasta.

Seuraavia tulisi välttää:
 Kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  Hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria, marjat
  Kylminä tai haaleina tarjotut raa'at tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
  Kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut, ym. mereneläimet
  Kylmät jälkiruoat
  Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuustot
  Mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita

Tautia vastaan on myös mahdollista rokottautua. Sarjaan kuuluu kaksi rokotusta, joista toinen pistetään 6 - 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Ensimmäinen rokote on siis otettava jo vuosi ennen matkaa. Nykytiedon mukaan rokotteen suoja on elinikäinen.

Hinta ja ottaminen:
Perus- ja tehosterokotteen yhteishinta on n. 50€  Rokotteet voi noutaa apteekista ja piikittää itse.

Tuumintaa:

A Hepatiitti rokote on erittäin lämpimästi suositeltava kaikkien ottaa Bolivialaisen ruoan ja veden perustavanlaatuisten hygieniaongelmien vuoksi.



B HEPATIITTI

Taudinkuvaus:

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama vakava, pitkäkestoinen maksatulehdus, jonka ensioireisiin
kuuluu pahoinvointia, väsymystä ja ihon keltaisuutta. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin krooninen hepatiitti, joka on riski maksakirroosin tai maksasyövän kehittymiselle. Tauti leviää veriteitse sekä sukupuoliyhteydessä.

Suojautuminen:

Riskikäyttäytymisen eli suojaamattoman yhdynnän, likaisten huumeruiskujen, sterilisoimattomien tatuointi tai lävistysvälineiden sekä verien sekoittumisen välttämisellä, ei tauti pääse tarttumaan.

B Hepatiittia vastaan on myös rokote, jota Maailmanterveysjärjestö WHO ajaa parhaillaan lisättäväksi kansainväliseen rokotusohjelmaan. Sen antama suoja on elinikäinen.
Sarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista toinen pistetään 1 kuukauden ja kolmas 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Kolmannella rokotuksella saadaan varmistettua pitkäaikainen suoja.

Hinta ja ottaminen:

Perus- ja kahden tehosterokotteen yhteishinta on n. 50€  Rokotteet voi noutaa apteekista ja piikittää itse.

HUOMAA että A ja B hepatiitti rokotteet voi ottaa yhdistelmärokotuksena, kolmen rokotuksen sarjana kuten edellä mainittiin. Tällöin hinta apteekista on n. 80€

Tuuminta:

B hepatiitti rokote on täysin vapaaehtoinen, ja sen tartuntariskiä on helppo pienentää. Mutta jos otat jo A hepatiitti rokotteen (mikä on Boliviaan lähtiessä valtavan hyvä idea) onko jo sama kestää yksi piikki enemmän ja saada samalla onnettomuuksien varalle kestävä suoja loppuiäksesi?


MALARIA
Taudin kuvaus:
Malaria on alkueläimen aiheuttama vakava kuumesairaus, jota kantaa yleisesti hyttyset. Yhdestä ainoasta pistosta voi seurata sairastumien, jonka oireina ovat kuumeilu, vapina, hikoilu sekä pahoinvointi. Aiheuttaa pahimmillaan kuoleman, ja laajan lääkeresistanssin takia vaikeaa hoitaa.
Suojautuminen:
Malarialta suojaudutaan estolääkityksen avulla. Lääkkeen voi noutaa reseptillä apteekista ja se tulee ottaa aina lääkärin ohjeiden mukaisesti.
Hinta ja ottaminen:
Malarian estolääkekuurin hinta on n. 40€. Lääkkeen saa lääkärin kirjoittamalla reseptillä ja sitä otetaan lääkärin ohjeen mukaan. Estolääkityksen ottaminen aloitetaan ennen matkaa, ja se jatkuu yleensä matkan aikana ja vielä sen jälkeenkin.
Tuuminta:
Malaria on yleinen sairaus Boliviassa, etenkin viidakossa, jossa hyttysiä esiintyy paljon. Meille Soopalaisille lääkitys on ehdottoman tärkeä, mikäli emme halua jatkaa reissuamme odottamattoman pitkäksi makaamalla paikallisessa sairaalassa useita viikkoja.