torstai 16. heinäkuuta 2015

Varustautujan koepakkailut

Noin kolme viikkoa lähtöön, joista yksi kuluu Qstockin rakentelutempauksessa ja omalla kohdalla vielä pari viikkoa kesäreissussa. Eli juuri nyt oli täydellinen hetki tehdä koepakkaus. Tartutin itseeni sopivasti juuri lavantaudin, että heikennetyt bakteerit herättäisivät puolustusjärjestelmän Bolivian mahdollisen tositilanteen varalle (otin "rokotussarjan" ensimmäisen kapselin). Mahan möyrähdellessä hiljakseen pistinkin tuulemaan ja kasailin reissukamoja sekä kartoitin pieniä puutteita.

Padam! Näinkö kamala kasa pitäisi ahtaa mukaan? Mitähän tämä kaikki mahtaa painaa? AAA-PU-VA!!!


No niin, no niin, onneksi tulen vähällä toimeen ja osaan myös karsia kamat minimiin ja onhan tässä mulla ryhmäkamojakin tuo GPS, sen akut ja miniläppäri ja vähän ylimäärin ensiapukamaa...  Onneksi tässä on mukana myös matkan aikana päälle laitettavat vaatteet eli kaikki tämä ei oikeasti ole kerralla pakattuna tämän jälkeen, Koetetaanpa sulloa kaikki rinkkaan ja jätänpä vielä nämä hyödyttömimmät lämmikkeet ja liian isot suihkuläpsyt ihan päälle, että ne voi tarvittaessa jättää pakkaamatta.

Pari parikytlitrasta kuivapussia, itse ommeltuja pakkauspusseja, kaksi pienempää pakkauspussia, 60-litrainen vanha rinkka ja 9-litrainen (!) pikkureppu. Näihinkö pitäisi pakata kaikki edellisen kuvan kama?


Hyörinää, pyörinää... (Oonko mä oikeesti mahahermostunut tästä vai ei kai nää lavantautibakut pyri suoraan mun läpi?!)

Ja TSUP! Ohhoh, no kamathan mahtu aika kivuttomasti vielä. Pakko olla ylipainoa lentokoneen sallittuun 20 kiloon.

Ankaran punnitussession jälkeen sain tulokset: rinkkapakkauspusseineen päivineen 14,8 kg ja käsimatkatavarareppu 3,8 kg. Rajathan ovat 20 kg ja 8 kg + ulottuvuusrajat.

Hehei! Tännehän mahtuu vielä evästä ja ehkä kirjakin luettavaksi! Mut onhan toi pieni reppu oikeesti tosi pieni. Tällaiseen reissuun voisi isompikin pikkureppu toimia, sais vaikka ruokaostokset samaan tai menis edes käsimatkatavarat sinne helpolla. Mut mitäs se onkaan syöny?


Pienet välttämättömyydet, lääkkeet ja hygieniatarvikkeet, hyödyllisimmän elektroniikan, lompakon, passin, aurinkolasit, -hatun ja -rasvan, käsidesin ja kompressiosukat matkustamiseen. Pitänee täydentää vielä vessapaperilla, ei niistä lentokentistä ikinä tiedä ja mahaakin kuplottaa taas.

Elektroniikoista kaiken kaikkiaan mukana siis GPS ja tietokonepiuha, ladattavia paristoja + laturi, otsalamppu, majoituslamppu, kamera + laturi, palikkapuhelin + laturi, miniläppäri + laturi ja älypuhelimen laturi. Älypuhelin siis kamerana kuvanotto hetkellä. Ää-äh, kun tulee välillä niin epätarkkoja kuvia. Ja ihme piuhahelvetti! Näillekin joku järkevä pakkauspussi, kiitos!


Nukkuakin täytyy, joten mukaan lähtee makuupussi, ilmatäytteinen makuualusta, hyttysverkko (tänne alle voin ottaa kaverinkin, toi on tuplalevee), makuupussilakana ja puhallettava tyyny(?). Onkohan toi tyyny jo vähän liikaa?

Mietitäänpäs sitten yleisesti hygienia puolta. Tähän kohtaan tuumaustauko toiletin puolella ja muistetaan se hygienia erityisesti asioinnin jälkeen. Pyyhe, aurinkorasva, hyttysmyrkky, kosteusvoide, shampoo ja saippua lienevät kaikkien varusteita. EA-pussin sisällöksi voisi harkita perushaavanhoitotarvikkeita ja ehkäpä ideaalisidettä. Mika tietänee ja panostanee tähän puoleen enemmän. B:llä alkava rasvainen voide estää hiertymiä ja auttaa ihovaurioiden paranemisessa, ihan ykkönen. Jätä ainakin vasemman laidan kamoja pakkaamatta, jos et välitä ylellisyyksistä (alalaita) ja jos olet mies (et tarvii ylälaidan kamoja, koska letku löytyy omasta takaa eikä öljynvaihtohuoltoakaan tarvita). KKK-pakkauksesta (KantapääKivun Korjaus) ja jalkahuoltokamoista enemmän tuonnempana.


Vanhoja jalkojen rasitusvammoja parantelevana minun on kiinnitettävä erityistä huomiota jalkojeni hyvinvointiin. Mutta että noin paljon jalkakamaa?!


Onhan siinä kaikkien tarvitsemia sukkia (tropiikkisukat, parit alussukat ja vaellussukat, kompressiosukat, lyhytvartiset sukat ja älä vaan kysy miksi varvassukat), sandaalit (voi olla siis jotkut muut kevyet hengailukengät) ja kynsileikkuri (kynnet yleensä kasvaa neljässä viikossa). Kipugeeli, kylmägeeli, kolmen sortin särkylääkkeet, talkki, rakkojen estäjänäkin tunnettu jalkaliukkaripuikko, rakkolaastarit, kinesioteippi, urheiluteippi ja kävelysauvat taa'annevat jaloilleni parhaan mahdollisen huollon. Silti minun on huolehdittava riittävistä tauoista ja oltava ylirasittamatta jalkojani. Ei sitten napista siellä, jos meikä heittää kesken retken perseelleen ja juuttuu siihen toviksi, ettei jalat väsy!!

1)                                     2)                               3)
Tropiikkivaatetuksesta mukaan otan
1) itikankarkoitusvermeet, jotka on todettu varsin hyviksi ainakin kierojen savolaisten ranta-, metsä- ja rantametsäitikoiden puremia vastaan. Pohjalaisten itikoiden puremiin nämä vaatteet tuskin vaikuttavat (ymmärtääkseni itikat ovat lehmiä sielläpäin!). Housuissa on siis hyttyskarkotekäsittely ja paidassa ei. Väljä istuvuus ja tiheään kudottu kangas lienevät paidan toimivuuden taustalla. Molemmat suojaavat tehokkaasti myös auringolta.
2) vaihtovaatteet eli toiset pöksyt ja t-paita. Noiden pöksyjen tilalle odottelen vielä Vaeltajankaupasta Helikon Tex Urban Tactical -housuja 8) Oli koitettava silti pakata jotain tälläkin kohdalla ihan vain malliksi tilaa viemään ja painoksi.
3) hellevaatteet kaupunkioloihin siis toppi ja shortsit. Onkohan mun t-paidat ja topit liian "huomiota herättäviä" ts. liian kireitä matkailijalle? Ei kai sentään, naamakin on niin valkonen, että varmasti bongaavat pohjoisen turistin. Jos ei muuten, niin sit viimeistään mun mahtavan hellehatun alta!


Ja sit siirrytäänkin helteestä pakkasen puolelle. Lämmikkeinä ja sadetta vastaan sadeponcho (puuttuu kuvasta), fleecekerrasto ja kevyt toppatakki ylängölle/vuoristoon, kuoritakki ja kevyet huonosti vettäpitävät sadehousut (ovatko nämä edes tarpeellisia?), pipo, puffi ja hanskat sekä lyhyt että pitkähihainen merinovillakerrasto. Näistä ainakin merinot ovat monikäyttöisiä ja vähintään (ehkä myös aika tarkalleen) yksi takki olisi käytännöllinen.

Pakkasin myös alusvaatteita, lunchboxin, kolme (?) erikokoista juomapulloa, istuinalustan, korjaussetin, tulitikkuja ja karttapussin, jotka näkyvät enemmän tai vähemmän ensimmäisen kuvan sekamelskassa. Ei niistä sen enempää! Täyden purkin aurinkorasvaa ja hyönteismyrkkyä voisi vielä hankkia, samoin haavapyyhkeitä. Olikohan ladattavia pattereitakaan tarpeeksi? Normiparistoja voi onneksi ostaa mistä vain. Oulussahan minuakin odottavat tuliterät Haix Black Eagle Adventure 30 Mid -kengät, joiden sisäänajoa odottelen jo innolla :DD Vähemmän innolla itseään odotuttaa kaksi seuraavaa annosta Salmonella typhi -bakteereja, Nähtäväksi jäävät mökkiviikonlopun ja bakujen yhteisvaikutukset suolistoon...

Kaikki siis pakattu. Järkevästi. Nyt uskallan taas nukkua yöni kunnolla sillä tiedän kaiken tarpeellisen mahtuvan mukaan. Jaksanpa vielä itse kantaakin koko roskan! JA minulla on kuvalliset pakkausohjeet omista tavaroistani :)



-Viivi

Kirjoittaja on keskimääräistä juhlavaeltajaa hieman vanhempi retkeilijä, joka seurusteli vuosia varustehifistelijän kanssa, eli sopiviakin (lue: kevyitä ja pieneen pakkautuvia) varusteita on ehtinyt kertymään ajan kanssa. Lisäksi pienikokoisuudesta on etua, kun pakattavat vaatteetkin ovat pienempiä. Kirjoitus on laadittu ohjeeksi ja vertailukohdaksi reissupakkailua varten ja ennen kaikkea huvin vuoksi.

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Scandinavian Outdoor Storen varuste-esittelyssä

Viivi kyseli varusteista ja Sonja esitteli
Scandinavian Outdoor Storen valikoimaa.
Scandinavian Outdoor Store järjesti meille varuste-esittelyn, jossa keskusteltiin erityisesti viidakkoon soveltuvista varusteista. 9.6. paikalla olivat allekirjoittanut (välillä kameran edessäkin) ja kameran takana lymyillyt Max. Esittelijänä toimi Sonja Waris, jonka omakohtaiset viidakkokokemukset perustuivat Ecuadorissa vietettyyn lapsuuteen. "Siitä se viidakko alkoi ihan takapihalta. Puuvillaisissa t-paidoissa ja shortseissa ja lipsuissa me sinne juostiin. Ehkä joskus lenkkareissakin." No miksi mekään tarvitsisimme sen erikoisempia varusteita? Mukavuus ja turvallisuus korostuvat eri tavalla, kun on kyse vaeltamisesta eikä lasten leikeistä.

Mukavuustekijöitä vaatteissa ovat löysyys, nopeasti kuivuva materiaali, auringolta suojaava tiheä kudonta sekä hyttyskarkote kuiduissa mukana tai hyttyssuojakäsittely (esim. Bio Kill -karkotteella). Vaalea väri ei houkuta ötököitä yhtä paljon kuin tumma. Turvallisuutta lisäävät pitkät hihat ja lahkeet, jotka pitävät ötökät ja piikikkäät kasvit kauempana ihosta. Hyttysbuffi, joka vähentää ötökkätiheyttä kaulalla ja niskassa, voisi toimia myös yhdistävänä ryhmävarusteena. Selviytyjät-tyyliin voisimme käyttää kaikki samanlaista buffia, ettei kenellekään jää epäselväksi, että tämä suomea solkkaava ryhmä on todellakin yksi ryhmä ;) 

Näinkin voisi viidakkoon pukeutua mukavasti.
Päällä Jack Wolfskinin Mosquito Safari Pants ja
Brightwater Shirt (miehille Mosquito Safari Shirt).
Olisiko Buff Insect Shield hyvä ryhmän tunnusvaruste,
vaikkapa viidakonvihreä-raidallisena?

Devoldin korkealaatuiset kerrastot kestävät keskimääräistä
 merinovillavaatetta enemmän kulutusta, huomaa joustinneulos.

Näinkin pirteän värisenä saa naisten Devold Sport
-
aluskerrastoja. Sori jätkät, ei karkkivärejä teille!
Lisämukavuutta ylängölle ja miksei viileisiin viidakon öihinkin voisi tuoda antibakteerinen ja kosteanakin lämmin merinovilla. Miellyttävällä pistelemättömällä villalla on kuitenkin heikkoutensa: keinomateriaaleja heikompi kulutuskestävyys ja merinovillallekin voi olla allerginen, vaikkakin se allergisoikin selkeästi ns. tavallista villaa vähemmän.

Kevytretkeilijää hymyilyttää, kun
pysyy kuivana Haglöfs Proof -takissa.
Sademetsässä sataa, nimensä mukaisesti. Ilmankosteus hätyyttelee sataa prosenttia ja kastelee kaiken. Rinkan kanssa liikkuessa ylivoimaisesti kätevin vaihtoehto on sadeponcho, jonka alle voi suojata sateelta vaeltajan varusteineen. Kevyitä sadehousuja voi miettiä ponchon täydennykseksi sillä sateella myös pusikot ovat märkiä eivätkä pitkätkään viitan liepeet välttämättä pidä lahkeita kuivana. Kevyessä käytössä, eli ei painavan rinkan alla, toimisivat kevyetkin kalvovaatteet, jotka pakkautuvat ylivoimaisen pieneksi ja ovat, mainitsinko jo, kevyitä. Kovemmassa käytössä sateensuoja voi löytyä Gore Pro -kalvovaatteista, jotka hengittävät ehkä kuitenkin liian hintsusti tropiikin oloissa. Vaatteet ja varusteet on syytä pakata rinkkaan vedenpitäviin pusseihin joko tavallisiin muovipusseihin tai kestävämpiin kuivapusseihin ihan vaan, koska eivät sadesuojat sitä kaikkea kosteutta pidä.

"Umpiviidakossa" kumisaappaat ovat paitsi turvallisimmat kengät käärmeitäkin ajatellen myös ainoa järkevä vaihtoehto sademetsän mutavellissä tarpomiseen. Vaelluskengät hiertävät märkänä ja ne kastuvat varmasti joko ilman kosteudesta, sateesta, vedestä/mudasta, hiestä tai jonkinlaisesta näiden kombosta. Kevyemmät retkeilykengät pääsevät kuivumaan, ts. tulemaan vähemmän märiksi, nahkaisia vaelluskenkiä helpommin.

Viidakkoon esimerkillisissä Nokian Koli -kumisaappaissa
on tukevat pohjat ja voimakas pohjakuviointi. Onneksi
kumisaappaita saa tarvittaessa Boliviastakin (ei nokialaisia).
Sea to Summit Ultra Sil Dry Sack
-kuivapussit pitävät rinkkaan pakatut kamat
kuivana tai juuri niin sademetsän kosteana
 kuin ne pakatessa olivat.

Nukkumamukavuutta lisää makuupussi, joka ei kosteudesta turhia hätkähdä. Vaikka nykyaikaisten untuvamakuupussien untuvat onkin käsitelty vettähylkiviksi, keinomateriaalit lämmittävät toistaiseksi enemmän kosteanakin ja kuivuvat tehokkaammin. Viluisen kannattaa valita makuupussinsa comfort-lämpötila jopa selkeästi alakanttiin, ettei vilu yllätä, tai pitää ylimääräisiä vaatteita käden ulottuvilla öisin. Kun menet ensi kertaa viidakossa nukkumaan: "Sä et edes nuku!" Mukavakaan makuupussi tai matkailijan perushentoiset korvatulpat eivät peitä viidakon öistä melua, joka on korvia huumaavaa. Siitä huolimatta ja juuri sen takia sinun tulisi kokea yö viidakossa. Sitä odotellessa... innolla!

Jack Wolfskin Southern Cross -makuupussiin kelpaa kesäretkeilijän
pujahtaa unille niin tropiikissa kuin kotoisammissa oloissa.
Viidakossa pimeä tulee iltaisin nopeasti.
Sitä vastaan voi käydä vaikkapa
  Petzl Tikkina -otsalampulla.




Viidakossa ja välillä kaupungeissakaan juomavesi ei täytä pohjoismaisia laatustandardeja ja vaatii puhdistusta, ettei tauti iske pohjoiseen hygieniaan tottuneelle. Vettä voi puhdistaa pumpuin, tabletein tai UV-valolla. Pumpun ja puhdistustabletin yhdistelmä olisi jo vedenpitävä eli poistettua saadaan liete, alkueläimet, bakteerit ja virukset. UV-kynää käytettäessä samea vesi on suodatettava esimerkiksi sukalla, että isot juomavedelle ällöttävät kimpaleet saadaan pois seasta. Ettei puhdistin hyydy kesken kaiken, kynäilijän on varattava matkaan omat paristot kynälle, mutta pumppaaja selviää ns. kaurapuurolla, jota pitää muutenkin ottaa mukaan.

Tehokas Katadyn Combi -vedenpuhdistin poistaa
"alkulimat" juomavedestä.

Katadyn Micropur -puhdistustabletit
vievät viruksetkin vedestä!



Esittelyssä puhuttiin paljon jo tiedossa olevista seikoista koskien varustevalintoja (kts. Varustautumista ja varautumista). Tärkeimpinä mukavuus- ja turvallisuustekijöinä viidakkovaeltajalle nousivat:
  • kumisaappaat
  • sadeponcho
  • hyttyskarkote
  • otsalamppu


Kirjoituksen laati: Varuste-Viivi

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Case Hämeenlinna - Vaeltajankauppa



Pohjois-Suomen Erämessut oli ja meni. Messut olivat kaikenkaikkiaan antoisat jo itsessään, nähtävää oli paljon. Tarkoituksemme meissuilla oli kuitenkin hankkia reissullemme sponsoreita, eikä pelkästänä nauttia messujen antimista tai tutustua alan tuoteuutuuksiin ja tarjontaan. Toki sekin hoitui siinä sivussa näppärästi - mikäs sen mukavampaa kuin kierrellä ja rupatella näytteilleasettelijoiden kanssa. Parasta antia olivat kuitenkin kiinnostuneet sponsoriehdokkaat, joista ylivoimaisesti parhaasti mieleen jäivät Vaeltajankauppa, Haix sekä Savotta. Kaikki kolme tahoa olivat erittäin kiinnostuneita projektistamme ja kysyivät hyviä sekä välillä kiperiäkin kysymyksiä koskien näkyvyyttämme sekä markkinoinnista ylipäänsä. Mikäs siinä oli vastaillessa, sillä tiukan taustaduunin ansiosta (erityiskiitos jälleen Maxille) tietomme olivat varsin ajantasaiset. 

Muutamien puhelujen ja sähköpostien jälkeen tulikin eteen Hämeenlinnan reissu noutamaan Vaeltajankaupasta heidän ja Haixin sponsoroimia tarvikkeita; kenkiä ja muita vaellustarvikkeita, kuten kesämakuupusseja. Reissu järjestettiinkin varsin kiireisellä aikataululla, juhanuksen aatonaattona. Aamuaikaisella suuntasimme autonkeulan Heinin ja Meemin (beagle) kanssa kohti Oulaista, josta poimimme kyytin Project Manager Antin. Hämeenlinnassa tapasimme Vaeltajankauppaa pyörittävän Pauliinan sekä miehensä Petterin. Siinäpä vasta mukava pariskunta, suosittelen kyllä lämpimästi Hämeenlinnan suunnilla liikkuvia pistäytymään Vaeltajankaupan kivijalkamyymälässä. Mukaan nimittäin saattaa vaellustarvikkeiden lisäksi tarttua muutakin hyödyllistä, vaikkapa illanistujaisiin. 


Viivyttelimme Pauliinan sekä Petterin lomille lähtöä ehkä liikaakin, mutta juteltavaa riitti. Erityisesti Maxilla, joka siis oli Helsingistä matkustanut junalla kaveriksemme, oli paljon keskusteltavaa Petterin kanssa markkinoinnista ja mainonnasta. Sovittelimme Haixin kenkiä ja pakkasimme mukaamme muutamat sovituskoot pohjoisessa oleville matkakumppaneillemme. Malliksemme valikoitui yksiselitteisesti Haix Black Eagle Adventure 30 Mid Stone sekä Haix Black Eagle Athletic 10 Mid. Kengät ovat erittäin kevyet ja tuntuvat sopivan välittömästi jalkaan. Kevyen rakenteensa ansiosta kenkien luulisi kuivuvan sademetsässä perinteistä paksua vaelluskenkää paremmin. 

Lähdimmekin kokeilemaan kenkiä maastoon välittömästi päästyämme yöpaikkaamme Tampereelle. Lyhyen kävelyn jälkee kenkä alkoi jo tuntua omalta, pääsimme myös testailemaan pohjan pitävyyttä savisessa ja jyrkässä rinteessä. Pidossa ei ollut mitään moittimista, kumisaappailla homma olisi mennyt varmasti luisteluksi. Saapa nähdä kuinka kenkä toimii sitten Bolivian viidakossa! Odotukset ovat ainakin korkealla.

No mutta, se kengistä. Juhannuspäivänä matkamme jatkui kohti Alahärmää, jossa kävimme kahvittelemassa Heinin opiskelukaverin Niinan kotona. Sieltä matkamme jatkui Powerparkiin hieman huvittelemaan jussin kunniaksi, olihan Powerpark poikkeukselliseti auki puoleenyöhön saakka. Aikamme vatkattuamme itseämme erilaisissa laitteissa ja kärsittyämme hiukan pahasta olostakin, suuntasimme pikaiselle illalliselle paikalliseen pikaruokalaan. Siitä jatkuikin matka yötämyöten kohti Oulua, pyörähdimme kuitenkin vielä pikaisesti Niinan ja hänen kavereidensa juhannusvalvojaisissa. 

Hauska reissu kaikenkaikkiaan, kiitos mukana olleille! Kilometrejä pikku Golfiimme kertyi noin 1300km. Nyt odottelemme innolla pakettia Hämeenlinnasta, joka tuo meille läjän tarvikkeita. Kuvia ja ensikommentteja tulossa sitten kun saamme tavarat, olkaahan kuulolla!

-Mika

http://www.vaeltajankauppa.fi/